Fattigdomsgrænsen

“Forslag til dansk fattigdomsgrænse”

Regeringen nedsatte i maj 2012 et ekspertudvalg om fattigdom, som fik til opgave at foreslå analyser og forslag til opgørelse af en dansk fattigdomsgrænse.

Det har netop ført til en rapport, som foreslår en dansk fattigdomsgrænse, som er halvdelen af det indkomstniveau (medianindkomsten), hvor halvdelen af danskerne har en højere og halvdelen en lavere indkomst. For en enlig betyder det, at man er under grænsen, hvis man i de sidste tre sammenhængende år har haft en årlig disponibel indkomst på under 103.200 kr samtidig med, at man ikke har en formue på over 100.000 og ikke er studerende eller deler husstand med en studerende over 17 år. For familier med 2, 3 og 4 personer er indkomstgrænsen fastsat til henholdsvis 156.400, 199.400 samt 237.000 kr.

For 2013 fører det til, at 42.200 personer ligger under fattigdomsgrænsen. Kun 3.500 af dem er over 65 år, idet grænsen netop er lagt, så personer, der alene modtager folkepension, lige netop skulle ligge over grænsen.

Det er nu op til regeringen, hvordan man vil bruge rapportens konklusioner til udformning af en praktisk politik, men Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup har indtil videre været tavs. Det forventes dog, at den foreslåede fattigdomsgrænse vil blive politisk besluttet til efteråret.

Det har bl.a. været kritiseret, at rapporten først accepterer, at folk er under fattigdomsgrænsen, når de har været det i tre på hinanden følgende år, idet det næsten halverer antallet i forhold, hvis opgørelsen kun gjaldt sidste års indkomst. Man bliver derved først bliver opmærksom på problemet efter tre år. Endvidere har det været kritiseret, at fastsættelsen af grænsen til halvdelen i stedet for 60% af medianindkomsten (som anvendes af EU) betyder, at de mange, der er i umiddelbar risiko for at ryge under fattigdomsgrænsen, ikke indgår i opgørelsen af “fattige”. Det bliver dermed vanskeligere at planlægge og lave det nødvendige forebyggende arbejde.” 

Med hilsen Hans Genefke

Oprettet d. 14. juli 2013