Hundredevis får stoppet sociale ydelser

Arbejderen 06.05.2015

HUNDREDEVIS FÅR STOPPET SOCIALE YDELSER

Udbetaling Danmark skaber utryghed hos pensionister

Nye tal fra den instans, der står for udbetalingen af sociale ydelser, viser, at hundredevis af danskere har fået frataget deres sociale ydelser. Ældre Sagen advarer om, at uskyldige ældre bliver syge af kontrol og beskyldninger.

Sidste år krævede Udbetaling Danmark, der står for udbetalingen af en række sociale ydelser, at 2263 borgere fik stoppet deres sociale ydelser, og 1472 borgere betalte penge tilbage for sociale ydelser.

Ofte ender Udbetaling Danmark med at frafalde sagen, eller også bliver de underkendt af Ankestyrelsen.
Elisabeth Poulsen

Det oplyser Udbetaling Danmark til Arbejderen.

Det er Udbetaling Danmark, som har ansvaret for udbetaling og kontrol med en række offentlige ydelser, som folkepension, boligstøtte, børnebidrag, dagpenge ved barsel og førtidspension.

Udbetaling Danmark undersøger også, hvilke pensionister der er berettiget til ældrechecken og har omfattende beføjelser til – uden konkret mistanke og uden samtykke – at indhente, samkøre og videregive personfølsomme oplysninger om danskere, der modtager offentlige ydelser.

Hos Ældre Sagens telefonrådgivning kender man Udbetaling Danmark ret godt. Telefonrådgivning tager hvert år imod cirka 30.000 opkald fra ældre og deres pårørende. En stor del af alle disse henvendelser vedrører afgørelser og andre skriverier fra Udbetaling Danmark.

– Folk er utrygge. De er jo dybt afhængige af de her ydelser. De har ikke andet. Derfor spørger de, om de må tage på ferie med en ven. Jeg har også talt med en, der havde mødt en dame, som han gerne ville lære at spille bridge. De hyggede sig tit om aftenen. Han var i tvivl, om hans samvær med sin veninde betød at han kunne trækkes i sociale ydelser. Andre er i tvivl, om de må spise aftensmad sammen eller om de må tage forbi og hjælpe en syg ven, fortæller Elisabeth Poulsen til Arbejderen. Hun er socialrådgiver og tager dagligt telefonen hos Ældre Sagens telefonrådgivning.

UKLAR LOVGIVNING

Problemet er, at lovgivningen er uklar. De ældre aner ikke, hvad de må og ikke må, og hvornår de overtræder loven. Ældre Sagen har forgæves forsøgt at få fire socialministre til at ændre i loven, så den bliver mere klar.

– Jeg og de andre sagsbehandlere i rådgivningen taler med ældre, der ikke kan sove om natten, og har fået stressrelaterede lidelser, fordi de er under mistanke eller har fået frataget ydelser af Udbetaling Danmark. Flere fortæller, at de er begyndt at tage sovemedicin og nervepiller for at forsøge at få lidt søvn og dulme nerverne. Det er simpelthen rædselsfuldt at høre disse menneskers historier, uddyber Elisabeth Poulsen.

I går talte hun med en ældre dame, der skal betale 366.000 kroner tilbage, fordi Udbetaling Danmark mener, at hun har levet sammen med en mand siden 2002 og derfor ikke er berettiget til at modtage den ekstra høje sats for enlige pensionister.

– Hun er simpelthen blevet syg af beskyldningerne og den lange sagsbehandlingstid. Hun føler sig overvåget.

Sammen med Ældre Sagen har kvinden klaget til Ankestyrelsen over Udbetaling Danmarks afgørelse.

FATTIGE ÆLDRE RAMMES MEST

I en anden sag havde Udbetaling Danmark – efter en anonym henvendelse – tjekket en ældre dames Facebook-profil. Her havde hun i en lille opdatering brugt ordene “vores hund”. Og Udbetaling Danmark havde også set på billeder fra juleaften. Det fik Udbetaling Danmark til at konkludere, at den ældre dame ikke var reelt enlig, og derfor skulle hun tilbagebetale sociale ydelser for 93.000 kroner. Kvinden klagede og vandt i Ankestyrelsen.

– Ofte ender Udbetaling Danmark med at frafalde sagen og trække deres beskyldninger tilbage, eller også bliver de underkendt af Ankestyrelsen. Men indtil det sker, lever de ældre ofte i flere år i uvished om de skal tilbagebetale deres sociale ydelser.

Især de fattige ældre bliver ramt

– Det er ikke den pensionerede direktør, men derimod de fattige pensionister, der bliver ramt. Det er kun de fattige, der modtager tillægsydelser til folkepensionens grundbeløb, som eksempelvis pensionstillæg som enlig, ældrecheck og varmehjælp, siger Elisabeth Poulsen.