Enhedslisten sætter igen de ældre på finansloven med millioner til ekstra hjemmehjælp

FINANSLOV

Enhedslisten vil igen satse på bedre forhold til de ældre ved de kommende finanslovsforhandlinger.

Christina Raabæk CHRISTINA RAABÆK Journalist

Finanslovsforhandlingerne nedsmeltede sidste år, da Enhedslisten standhaftigt stod på de ældres ret til to bad om ugen.

Nu varsler venstrefløjspartiet igen et ældreudspil, som de kan presse regeringen med, hvis de vil lave finanslovsforlig med rød blok.

Denne gang skal der blandt andet bruges 150 millioner kroner på finansloven til en såkaldt ‘ældreklippekortsordning’, der bliver en del af et ældreudspil fra Enhedslisten, hvor hjemmehjælp og indsatsen for demensbehandling skal styrkes. Også selvom de ældre fik 1 milliard på sidste års finanslov, der endte med at blive vedtaget af regeringen, Venstre og de konservative.

»Ældremilliarden har ikke forhindret nedskæringer, tværtimod, kommunerne har sparet mere på ældreområdet, end de har fået«, siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, der altså nu vil have flere penge til de svageste ældre.

Nu skal de ældre selv kunne vælge

Udgangspunktet for klippekortsordningen stammer fra Københavns kommune, hvor de svageste ældre har fået tildelt en halv times ekstra hjemmehjælp hver uge med hjælp fra sidste års ældremilliard.

Den kan de selv vælge at bruge på for eksempel en halv times personlig pleje, eller de kan vælge at pulje de halve timer til en udflugt med deres hjemmehjælper, som Politiken skrev i går.

Ordningen med de ekstra hjemmehjælpstimer skal nu bredes ud til hele landet, hvis man spørger Enhedslisten. Det skal ske ved at tilføre150 millioner kroner til kommuerne, som de kun kan få del i, hvis de bruger pengene på klippekortsordningen.

Øremærkningen ligner sidste års forhandlingsknude, men denne gang er det altså ikke ekstra bad, som Enhedslisten agiterer for.

Er ordningen fra Københavns kommune ikke netop et eksempel på, at der er kommet noget godt ud af ældremilliarden, selvom pengene ikke blev øremærket to bad om ugen? Stod I for stejlt på jeres krav?

»Nej, fordi man skal sætte sig ind i, hvad det var vi forslog. Det ene var ret til to bade om ugen, det andet var ret til rengøring mindst hver anden uge, og det tredje var retten til en ledsager for at blive luftet. Det her klippekort ligger fuldstændig i forlængelse af, hvad vi forslog sidste år«, siger Finn Sørensen.

FOA: Kommuner har sparet ældremilliard væk Ifølge Finn Sørensen er det langtfra alle kommuner, der har formået at forvalte ældremilliarden ligesom Københavns kommune, og derfor skal der sættes flere penge af, så det generelle løft af ældreplejen kan nås, som det blev lovet ved sidste års finanslovsforhandlinger.

»Kommunerne fik en ældremilliard, men ser man på landsplan, så har kommunerne skåret mere, end de har fået. Der er et minus på næsten 400 millioner på hjemmehjælpsområdet«, siger Finn Sørensen.

Han bakkes op af FOA’s formand Dennis Kristensen, der mener, det er nødvendigt at øremærke pengene til de ældre med en klippekortsordning, så de ikke ender forkerte steder i kommunerne.

»Det må være sådan, at vi som samfund kan sige, at når vi ønsker en særlig indsats på et bestemt område, så må de, der giver pengene, også bestemme, hvad pengene skal gå til«, siger han.

ÆLDRESAGEN

Enehdslistens forslag kan hjælpe, der hvor serviceloven fejler. Retten til, at den enkelte ældre selv omlægger sin hjemmehjælp findes i serviceloven. Men Ifølge ældresagen bliver denne lov ofte ikke benyttet, fordi der ryger tid fra den basale hjælp, som de ældre er visiterede til. Derfor synes chefkonsulent i Ældresagen, Olav Felbo, netop det er essentielt, at der laves en landsdækkende ordning, hvor de svageste ældre får ekstra tid, som de selv kan råde over. »Det man typisk har gjort, det er, at kommunen træffer beslutninger om ekstra bevillinger selv. Men det er ret sjældent, at man går ud og lægger beslutning ud til yderste led, og giver en mulighed for borgerne til direkte at få indflydelse«, siger han og roser Københavns Kommune. Ifølge FOA er ældreområdet der, hvor kommunernes sparekniv har skåret dybest ind i budgetterne, og derfor bakker han op om Enhedslistens forslag.

Regeringen afviser ikke flere penge til de ældre

Hos regeringen er man også enige i, at flere penge til de ældre er en god ide, men man opfordrer Enhedslisten til at finde en rød snor i deres finanslovsforhandlinger inden de sætter sig ved mødebordet.

Kunne i forestille jer at støtte op om ekstra 150 millioner kroner til de ældre?

»Det kunne man godt forestille sig. Vi er optaget af at give de ældre bedre vilkår, og derfor er spørgsmålet, hvor meget Enhedslisten mener det her, når det kommer til stykket. Lige nu hører vi rigtig mange gode forslag, og derfor bliver det afgørende, hvad de bringer til forhandlingsbordet. Så længe man forslår gode ting, er det en gratis omgang i medierne«, siger socialordfører for de radiale Lotte Rod