Tag magten fra konsulenterne

Arbejderen 10.02.2015

 

af Signe Hagel Andersen, næstformand Dansk Sygeplejeråd

 

Tag magten fra konsulenterne

S om 19-årig skiftede jeg ble på en gammel mand for første gang. I flere uger var jeg den, som fugtede en døende kvindes knastørre læber, og den første ægtemanden talte med, lige efter hun sov stille ind.

Jeg følte, at jeg gjorde en virkelig forskel, da en ensom kvinde lod sig trøste af mig, da hun ikke kunne holde sit liv på plejecentret ud længere – den dag arbejde jeg over flere timer.

Det kan betale sig at investere i sygeplejersker for at forebygge hospitalsindlæggelser og medicinfejl.

På vej ud af svingdøren var jeg lettet – jeg kunne jo bare tage hjem. Men de gamle kunne ikke gøre det samme. De var tvunget til at blive på plejecentret til det sidste.

En ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd og FOA viser, at 27 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje mener, at svækkede ældre ikke altid får en værdig behandling. 50 procent af de ansatte peger på, at mulighederne for at yde værdig pleje, omsorg og behandling er blevet dårligere de seneste to år. Dårlige normeringer og mangel på tid er nogle af årsagerne.

Mange plejecentre og kommuner er begyndt at opprioritere uddannet personale og bedre normeringer for at forbedre beboernes alderdom og livskvalitet. Det kan betale sig at investere i sygeplejersker for at forebygge hospitalsindlæggelser og medicinfejl.

Alligevel er arbejdet med ældre borgere ikke nok værdsat og økonomisk prioriteret i samfundet.

Ældrepleje ses mere som en udgift, end en investering.

Og hvem siger, at man har ret til rent sengetøj hver 14. dag og nylavet mad, når man er gammel og ude af stand til at klare sig selv?

Det diskuteres i kommunalbestyrelser og medier jævnligt, når økonomien tvinger dem til det.

Konsulentfirmaer er dygtige til at finde nemme løsninger på problemet. Deloitte beregnede eksempelvis sidste år, at kommunerne samlet set bruger 2,3 mia. kroner på ældremad, og kan spare det halve, hvis man blot lavede storkøkkener i hele landet. Seks ud af ti plejehjem får allerede i dag maden bragt udefra.

Men velduftende mad på plejecentret serveres ikke bare for synets skyld – et godt måltid mad er faktisk en investering i den ældres helbred, lyst til mad og livskvalitet. Mange ældre er småtspisende, underernærede og undervægtige. Forringer man måltiderne og rammerne omkring det, risikerer man at forringe den ældres muligheder for at klare sig igennem sygdom og genoptræning. Hvis du nogensinde har klippet en pose vakuumkartofler op og serveret dem, så ved du, hvad jeg mener.

Konsulentfirmaer er mere eksperter i tal end i ældrepleje. Politikere er valgt for deres værdier, og vi sundhedsfaglige er ansat for vores viden. Derfor politikere: lad ikke konsulentfirmaer bestemme over vores ældrepleje. Den kommunale ældreomsorg skal være politisk styret af værdier og viden om, hvad der virker. Det er derfor vi har valgt jer. Nemme besparelser risikerer blot at fordyre ældreplejen.